Skoletur med mening

(Skrevet av: Catrine Hole, lærer)

Gode gjerninger smaker ekstra godt i fint vær. Det fikk både elever og lærere fra KVN videregående skole på Nesna erfare. Vi dro på skoletur til Åsvær for å rydde søppel med Polarsirkelen friluftsråd.
«En nydelig tur i behagelig tempo» (Foto: Catrine Hole)

17 spente elever dro en tidlig morgen fra Nesna med skuta «MS Havung». Målet var vakre Åsvær, langt uti havet. I løpet av den tre timer lange båtturen mot øyriket fikk både ungdommer og voksne forberedt seg på hva som var i vente. To dager med sol, grilling og teltliv. Men viktigst av alt: Strandrydding!

En reise i takt med naturen

Solen jobbet seg frem fra skyene i takt med duren fra båten. Da vi ankom Brattbåtstøøya, i hjertet av Åsvær, viste Helgeland seg fra sin beste side med blå himmel og 18 varmegrader. Havnevert Rune Hansen tok varmt imot oss på kaia, og viste gjestfrihet på vegne av eier Stig Lønnum. Elevene satte straks i gang med teltoppsett og lavvo-rigging. Selvstendige og driftige som de er, fikk de fort opp en koselig camp med både musikk og solsenger.
Etter lunsj stod Pål Vinje (daglig leder) og Rune Steiro (skipper og prosjektmedarbeider) fra Polarsirkelen friluftsråd klar ved arbeidsbåten «Sheldon Polar». De skulle frakte oss ut til øyene. Utrustet med solkrem, arbeidshansker, kniv og søppelposer gjorde førsteklassingene fra KVN seg klare til kampen mot søppelet.

Landsomfattende ryddeprosjekt

Skoleturen til Åsvær er en del av et landsomfattende ryddeprosjekt i regi av Handelens Miljøfonds «Rydd Norge». Polarsirkelen friluftsråd er en av tre aktører som kjører Rydd Norge Nordland, fra Salten til Brønnøy. De andre aktørene er «In the same boat» og «Haftor AS». Friluftsrådet har hovedansvar for områdene Åsvær, Lovund/Sleneset, Træna og Myken. Målsettingen er 874 km ryddet totalt, fordelt på 1456 ryddetimer pr. år.
Friluftsrådet er opptatt av holdningsskapende arbeid for den oppvoksende generasjonen. Det er viktig at elevene får kjenne utfordringene med forsøpling av havet på kroppen, bare slik kan de forstå hvor omfattende problemet er. Gjennom den fysiske jobben de gjør får de også være en del av løsningen: De rensker opp lokalt og bidrar til en innsats globalt.
Grunnen til at friluftsrådet har invitert videregåendeelever fra KVN med på prosjektet, er fordi de er i en passende aldersgruppe. «De er enda unge nok til å lære noe av det, samtidig som de er store nok til å forstå hva jobben innebærer» sier Pål. «Når vi har ryddet en øy må den kunne hukes av som «ferdig», da er det også en forventning om at øya faktisk er ren».
Turen til Åsvær med KVN er den første av mange. Friluftsrådet forteller at flere skoler skal få muligheten til å delta på lignende eventyr.

Hardt arbeid

Grupper av elever og lærere ble fordelt utover seks forskjellige øyer og holmer i løpet av de to dagene de hadde på Åsvær. Arbeidsbåten kjørte skytteltrafikk for å hente søppel og frakte elever. Alle funn ble fraktet om bord i MS Havung, og søppelhaugen vokste radig i takt med ungdommenes innsats.

«Det er tungt arbeid og skikkelig mye søppel! Jeg er faktisk overrasket, men heldigvis har vi sykt fint vær da» kan Mohamed Ahmed Khamis Hamid fortelle. Mohamed, Emanuel J. H. Edvardsen og Suleman Umer Sultan hadde ikke trodd det skulle være slike mengder med avfall så langt ut mot havet. Suleman kunne fortelle om mange merkelige funn. «Det ekleste er sånne flasker med rar lukt og motbydelig innhold. Ja, og så fant vi fire flaskeposter, de gleder vi oss til å åpne!»

Minner for livet

Kvelden ble tilbragt i leiren med hamburgere og pølser til middag, etterfulgt av et friskt havbad. Det knitret i godteposer og summet i teltåpninger. På brygga hvilte båtene til neste dag mens siste rest av mobilbatteriet ble brukt til å forevige solnedgangen og glade ansikter.

«Kvelden avsluttes på øyas høyeste punkt for å se sola gå ned bak Træna. Et minne for livet.» (Foto: Knut Alne)

Med friskt mot startet også neste dag med hansker og søppelsekker. Tre nye øyer skulle renskes, og det var ikke mindre søppel å finne her. På en av holmene fant noen elever et kjøleskap. Martin Hals Jøsevold er overrasket over funnet. «Man lurer jo på hvordan i alle dager dette har havnet her ute!»
Da KVN-elevene endelig var ferdige og klare for hjemturen var hele bakre dekk på MS Havung fullt: Utallige sekker med stort og smått, kjøleskap, bildekk, blåser, propantanker, plastdunker og bilbatteri. Det var med god grunn KVN-elevene sa seg fornøyd med fangsten.

Pedagogisk utbytte

På veien hjem kunne to av mannskapet, pensjonistene Torgeir Anker og Per Amundsen, fortelle at turen hadde vært en opplevelse også for dem. De var overrasket over mengden innsamlet avfall, men om KVN-elevene hadde de bare gode ord. «De var både høflige og snille» smilte Torgeir, mens den pensjonerte pedagogikklæreren Per hadde fokus på læringspotensialet: «Jeg synes det er bra at elevene får sånne opplevelser, denne turen tror jeg de vil huske resten av livet. Sånn er det jo ofte med praktisk og opplevelsespreget kunnskap. Dessuten har klasseturer en tendens til å skape tettere og bedre klassemiljø, man blir jo så godt kjent.»

Elevene Tewolde Tsegay og Ronja B Rasmussen delte erfaringer fra turens begivenheter, og Tewolde hadde oppdaget at det å være strandrydder ikke alltid er risikofritt. «Jeg tråkket på en rusten spiker fra en fiskepalle, men det går bra nå altså». Ronja mente det aller beste med turen var at alle kunne være sammen og kose seg. På spørsmål om hva de hadde lært kunne hun svare: «Å bo tett i tett i en lavvo med klassekamerater, og overraskelsen over hvor mye skrot vi fant». Ronja ble også litt irritert over å se hvor mye søppel det faktisk var på strendene. «Men jeg tenker at hvis vi alle bidrar litt: rydder strender, bruker søppelbøtta og sorterer, så er vi i alle fall kommet en lang vei.»

Gode nyheter

Mens flesteparten av førsteklassingene fra KVN var på Åsvær, ble en mindre gruppe igjen på Nesna. De dro til en strand i nærheten av skolen, Kvithella, for å plukke søppel. Overraskelsen var av den mer positive sorten for disse elevene. Dawn Knutsen, Elise Rindahl, Deborah Eveta og Vårin Lyng Ulriksen kunne fortelle: «Vi hadde planlagt å plukke søppel langs fjæra mot Kvassneset, men til vår overraskelse var det nesten ingen søppel å finne.» Flere skoleklasser hadde allerede vært og plukket strandsøppel akkurat der, og jentene presiserer: «Det er fint å se at fjæra på Nesna blir tatt vare på og at skolen legger opp til et så viktig arbeid som strandrydding».

«KVN-elever på Kvithella» (Foto: Marte Sund Paulsen)

Magnar Rabliås, inspektør ved KVN videregående på Nesna, vil gjerne takke både friluftsrådet og mannskapet på MS Havung for den flotte muligheten. «Vi er veldig glade for samarbeidet med Polarsirkelen friluftsråd. Vi ønsker at elevene våre skal få oppleve øyriket og naturen vi har her på Helgeland, mange har ikke fått lignende opplevelser før. Ekstra kjekt er det å se elever som kommer tilbake på skolen og er fornøyde, da har vi gjort noe rett tenker jeg.»

Spennende post

Da turen var over og elevene igjen satt på skolebenken, var det tid for åpning av flaskepost. Her kunne vi lese brev fra både Grønland, Færøyene og Dønna. Èn flaskepost var ekstra morsom, da det kom fra en 8 år gammel gutt som i 2003 reiste fra Shetland til Norge med seilbåten Frigg. I dag er «gutten» 27 år gammel, og ble veldig glad for meldingen om at brevet hans endelig var kommet frem!

«To dager med søppelplukking gav sjokkerende resultater» (Foto: Hanne Maren Reistad)

FAKTA:
Resultatene fra ryddeaksjonen på Åsvær

Mengde avfall samlet: Ca. 1,4 tonn
Effektive arbeidstimer totalt: 84

Område ryddet: 8148 meter strandlinje

  • Litlbrattbåtstøøya
  • Storbåtstøøya
  • Storramnøya
  • 2 øyer og en holme uten navn

(Bilder: Catrine Hole, Knut Alne, Hanne Maren Reistad)

Siste innlegg

Velkommen til skolestart
Velkommen til skolestart
Sommeravslutning
God sommer!
EBU2
Entreprenørskap og kreative prosesser = suksess
IMG_1748
Næringslivsdag på KVN