Godkjenning for å starte havbruksutdanning

KVN fått godkjenning for å starte havbruksutdanning 

KVN på Nesna har fått godkjenning av Utdanningsdirektoratet til å etablere et nytt utdanningsprogram på skolen, naturbruk med akvakultur, med 30 elevplasser. Skolen har nå godkjenning for programområdene vg1 naturbruk med akvakultur og vg2 akvakultur.  KVN planlegger oppstart av studiet høsten 2025.  

 

-Dette er en gladmelding for Nesna og Helgeland og vil være med å utvikle skolen på en spennende måte, forteller rektor Finn Olav Konow.  

 

Det er Nesna kommune, som etter innspill fra næringslivet, har bedt KVN om å starte utdanning innenfor havbruk, Som omstillingskommune trenger kommunen flere arbeidsplasser. Havbruk er et av de sterkeste næringsområdene på Helgeland, men det er for få utdanningstilbud for ungdom som ønsker å gå inn i yrket. KVN er en viktig bedrift på Nesna, og har lang tradisjon for utdanning av høy kvalitet for ungdommer fra Helgeland. Skolen har inntak fra hele landet, og kan dermed være med å få ungdom til å flytte hit.  

– Vi ønsker å vise Nesna fram som et attraktivt studiested for videregående elever! 

 

Skolen har inngått en samarbeidsavtale med de lokale bedriftene Tomma Laks og Kvarøy Fiskeoppdrett om den praktiske delen av utdanningen.  I valget av samarbeidspartnere så har KVN vært veldig bevisst på å samarbeide med aktører som kan bidra positivt inn i undervisningen, men som også tar et stort samfunnsansvar for lokalmiljøet, for gode arbeidsforhold og for et bærekraftig næringsliv. Tomma Laks er et selskap i Nesna kommune og en del av konsernet Nova Sea.  Kvarøy er fra nabokommunen Lurøy i tillegg til at de planlegger oppstart av et stort landbasert anlegg på Nesna. 

 

Satsning på fiskehelse og IT 

Både Tomme Laks og Kvarøy er i front når det gjelder fiskehelse. KVN har ambisjoner om å utvikle et utdanningstilbud i samarbeid med næringen som blir en modell for hvordan god fiskehelse og fiskevelferd kan oppnås. Elever ved KVN havbruksutdanning vil i samarbeid med næringen lære å produsere ren laks i verdensklasse, med lavest mulig klimaavtrykk.  

KVN tilbyr i dag utdanning innenfor IT. Dette er noe også havbruksnæringen har stort behov for. KVN ønsker å bruke IT miljøet sitt til også å styrke tilbudet til havbrukselevene.  Her ønsker vi å blant annet å bygge et simulatorrom på skolen der elevene kan trene på ulike utfordringer.  Elevene skal bli god på teknologien og god på å se om fisken trives.  Her ønsker vi å være i front i utviklingen av bruken av kunstig intelligens.  

Siste innlegg

svangprod-07245
MOT-OL på tampen av skoleåret
IMG_20240530_122839
Vårtur til Tomma med 1ST
svangprod-06848
Gateløp med KVN 2024
svangprod-06501
Flaggheising for 8. mai